Jezik

eng

Pratite nas

NOVI MAKEDONSKI I HRVATSKI FILMOVI PREDSTAVLJENI NA 51. FEST-U

Film makedonskog reditelja Milča Mančevskog, „Kajmak”, na 51. FEST dolazi u okviru Glavnog takmičarskog programa. Film su na pres konferenciji FEST-a predstavili glumice Sara Klimoska i Ana Stojanovska i glumci Aleksandar Mikić i Filip Trajković.
Prema rečima Aleksandra Mikića „Kajmak“ je priča o ljubavi i traganju za ličnom slobodom. Scenario mu se dopao jer je bio veoma precizan, rekao je Mikić i dodao da je saradnja sa Mančevskim bila odlična. On je već je radio sa Mančevskim film„Pre kiše“ ali je tada bilo drugačije:
- Onda sam imao manju ulogu, te nisam imao dovoljno vremena da upoznam način rada Mančevskog. Sada je drugačija situacija, veća uloga, i dopada mi se što su u „Kajmaku“ sočno napisani likovi. Scenario je jako precizan, a sve što smo kao glumci predlagali Mančevskom, sve je prihvatio i stavio u film, istakao je Aleksandar Mikić. Kako je glumac Filip Trajković rekao, „Kajmak“ je njegova prva saradnja sa rediteljem Mančevskim koju bi rado ponovio jer priča šta su sve ljudi spremni da učine za ljubav.
Prema rečima glumaca, „Kajmak“ je imao i zapaženo prikazivanje na internacionalnom festivalu u Tokiju, gde je japanska publika, koja najviše voli žanr horora, imala veliko interesovanje za makedonsko ostvarenje.
„Kajmak“ je na programu FEST-a i 4. marta ( 22.15h) u Domu omladine i 5. marta (17h) u DKC. Hrvatska rediteljka i glumica Nina Violić predstavila je medijma film „Baci se na pod” kog gledamo u okviru programa “Fest specijal”. Kako je Nina Violić navela, srećna je što se film prikazuje na festivalu kao što je FEST. Ona je ispričala je da je scenario za film počela da piše još pre 10 godina, ali da zbog problema sa
dobijanjem novca iz fondova nije ranije snimila tu priču o razvodu.
Prema njenim rečima, kroz tri lika, oca, majke i deteta, koje, naglasila je, nije htela da tretira kao žrtvu, ispričana je priča o razvodu. Kako kaže, detetu je dala najracionalniju poziciju u filmu, a pored Violić u njenom rediteljskom debiju igraju Goran Bogdan i Bruno Frketić Bajić.
- Imala sam potrebu da napravim film o tome kako nikada nismo sposobni da nešto doživimo objektivno, čak ni najtežu situaciju u životu- navela je Violić, napominjući da je i sama prošla kroz razvod.
Film je već imao bioskopsku didribuciju u Hrvatskoj, a ona je putovala sa filmom te su joj bile zanimljive reakcije gledalaca, sa različitim utiscima. Za neke je žrtva bio muž, za druge žena, za treće dete.
Kako kaže, otac dolazi iz patrijarhalnog sveta, ali ne želi to da bude, iako ne zna kako drugačije.

- Ne zna gde udara. Užasno želi da spasi porodicu, ali na potpuno pogrešan način. Sve što radi iritira tu ženu i na svakom koraku joj govori da je ne razume i da je nikada neće razumeti, istakla je Violić. Film "Baci se na pod" prati vremenski period od pola sata pred rastanak jedne tročlane porodice, adok se roditelji bave prebacivanjem krivice, njihov šestogodišnjak gradi svoj svet kroz igru.


Projekcije na FEST-u jedina su prilika da se film „Baci se na pod“ pogleda u Srbiji: 4. marta (22h) u
Cineplexx Galeriji i 5. marta (22.15) u Domu omladine.

Galerija