Jezik

eng

Pratite nas

50. FEST – od 25. februara do 6. marta 2022.

Međunarodni filmski festival - FEST u ovoj godini slavi svoje jubilarno 50. izdanje, i biće održan od 25. februara do 6. Marta 2022. godine u Beogradu, u produkciji Centra beogradskih festivala. Slogan predstavljen na vizuelnom rešenju ovogodišenjeg festivala, koji glasi „Novi hrabri svet“, igra je rečima u odnosu na slogan prvog FEST-a, održanog 1971. godine, koji je glasio „Hrabri novi svet".

Publici našeg najvećeg filmskog festivala će u okviru programa biti ponuđeno preko 80 premijernih filmova u različitim programskim selekcijama, a projekcije će biti priređene u 12 bioskopskih sala širom Beograda.

Veliko nam je zadovoljstvo što će na FEST-u biti prikazani filmovi koji su prošle godine osvojili glavne nagrade na dva najznačajnija svetska festivala - u Kanu i Veneciji: film TITAN, rediteljke Žulije Dukorno, dobitnik je Zlatne palme u Kanu, dok je film DOGAĐAJ, rediteljke Odri Divan, osvojio nagradu Zlatni lav za najbolji film na 78. Filmskom festival u Veneciji. 

Na otvaranju 50. FEST-a 25. februara u Kombank dvorani, biće prikazan film Strahinja Banović, reditelja Stefana Arsenijevića. Ovo će biti srpska premijera ostvarenja koje je osvojilo brojne nagrade, među kojima se ističe Kristalni globus za najbolji film na prestižnom 55. Filmskom festivalu u Karlovim Varima, kao i nagrada za najboljeg glumca (Ibrahim Koma) i specijalno priznanje žirija za direktorku fotografije (Jelena Stanković) na istom festivalu.

Nagrada „Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena našim istaknutim ličnostima iz sveta filma - reditelju Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.

Povodom jubilarnog 50. izdanja našeg festivala, pošte Srbije pripremaju kolekcionarski set poštanskih maraka za svaku deceniju postojanja FEST-a.

SPONZORI

 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
Embassy of Canada to Serbia, North Macedonia and Montenegro
 
Italijanski kulturni centra